wtorek, 21 kwietnia 2020

NUTELLA -KREM ORZECHOWY Z TM

Testowałam już kilka przepisów na domową nutellę, ale w każdym coś mi nie pasowało, konsystencja, smak. Po kilku testach w końcu stworzyłam swoją idealną. Jest mega smaczna, dobrze się rozsmarowuje i przede wszystkim nie zawiera tłuszczu palmowego.


Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ok 530g
150 g orzechów laskowych 
100g masła
100g czekolady gorzkiej np Wedla o zawartości min 64% kakao.

Na początku prażymy orzechy na patelni uważając, aby się nie przypaliły. Następnie wkładamy do słoika zakręcamy i potrząsamy tak długo, aż odejdą skórki. Oczyszczone orzechy wkładamy do miseczki.
Do naczynia miksującego wkładamy mleko skondensowane. 
Wrzucamy pokrojone masło  3min /60 /obr 3 
dodajemy połamaną czekoladę 
i ustawiamy kolejne 3min /60 /obr 3
przelewamy do osobnego naczynia . Myjemy naczynie miksujące.
Do osuszonego naczynia miksującego wsypujemy orzechy, ustawiamy 5 min/6 -10 obr zwiększając obr. 
Po każdej minucie zatrzymać i kopystką ściągnąć orzechy na dno. Mielimy ok 5 min, aż orzechy zamienią się w płynne masło i będzie widoczny olej.  
Po tym czasie ustawiamy 2 min/ 5 obr, przez otwór  powoli wlewamy czekoladową masę. 
Gotowy krem przełożyć do słoiczków.

1 komentarz :