Testowałam już kilka przepisów na domową nutellę, ale w każdym coś mi nie pasowało, konsystencja, smak. Po kilku testach w końcu stworzyłam swoją idealną. Jest mega smaczna, dobrze się rozsmarowuje i przede wszystkim nie zawiera tłuszczu palmowego.
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ok 530g
150 g orzechów laskowych
100g masła
100g czekolady gorzkiej np Wedla o zawartości min 64% kakao.
Na początku prażymy orzechy na patelni uważając, aby się nie przypaliły. Następnie wkładamy do słoika zakręcamy i potrząsamy tak długo, aż odejdą skórki. Oczyszczone orzechy wkładamy do miseczki.
Do naczynia miksującego wkładamy mleko skondensowane.
Wrzucamy pokrojone masło 3min /60 /obr 3
dodajemy połamaną czekoladę
i ustawiamy kolejne 3min /60 /obr 3
przelewamy do osobnego naczynia . Myjemy naczynie miksujące.
Do osuszonego naczynia miksującego wsypujemy orzechy, ustawiamy 5 min/6 -10 obr zwiększając obr.
Po każdej minucie zatrzymać i kopystką ściągnąć orzechy na dno. Mielimy ok 5 min, aż orzechy zamienią się w płynne masło i będzie widoczny olej.
Po tym czasie ustawiamy 2 min/ 5 obr, przez otwór powoli wlewamy czekoladową masę.
Gotowy krem przełożyć do słoiczków.
Uwielbiam do świeżo wypieczonego chleba!
OdpowiedzUsuń