piątek, 20 marca 2020

DOMOWA KIEŁBASA WIEPRZOWA - TM


Domowa kiełbasa, pachnąca czosnkiem, pieprzem i kolendrą. Bardzo smaczna i aromatyczna. wykonałam ją w thermomixie na varomie, ale myślę, że można ją też zrobić na parze.


Składniki:

650g mięsa wieprzowego z łopatki
350 g surowego boczku
18g peklosoli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka  grubo mielonego pieprzu  + kilka całych ziarenek
1 łyżeczka ziaren kolendry
1-2 ząbki czosnku
100g wody
osłonka białkowa fi 65 ok 60 cm namoczyć w wodzie ok 10 minut.
 700 g wody do Varomy

Mięso i boczek pokroić 2-3 cm kawałki natrzeć peklosolą
 i cukrem. Włożyć do dwóch misek i owinąć  folią spożywczą. Pozostawić w lodówce na 2 doby, mieszając od czasu do czasu.
Po dwóch dniach włożyć mięso na 2 godziny do zamrażarki i lekko je zmrozić. 
Następnie odłożyć 200 g mięsnych 2cm kawałków w całości na bok.
Do naczynia miksującego włożyć 250 g mięsa wieprzowego, rozdrobnić 10 s/obr. 7. 
Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200g mięsa wieprzowego, rozdrobnić 10 s/obr. 7. 
Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym wcześniej mięsem.
Dodać też 2 cm kawałki mięsa.
Następnie do naczynia miksującego dodać boczek i również rozdrobnić 10s/obr.7
W oczyszczonym naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek 4s/obr.7.
Do naczynia miksującego włożyć mięso, boczek, wodę,  pieprz i kolendrę wymieszać 1min/obr.4
Namoczoną osłonkę związać bardzo szczelnie z jednego końca. 
Nakładać do niej łyżką mięso i dokładnie ubijać formując kiełbasę, zawiązując na końcu, bardzo mocno zaciskając sznurek.
Z każdego końca zostawić ok 1,5 cm luzu, gdyż mięso pod wpływem temperatury będzie się rozszerzać. Można zrobić dwie mniejsze kiełbasy lub jedną większą.
Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 38 min/Varoma/obr. 
Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbasy  pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce

1 komentarz :

  1. Dziekuje za ten przepis. Wyszły dwie jedna piękna jak u pani, druga niestety za słabo związałm i troche wystrzeliła. Ale smak niepowtarzalny, pyszna. Wygląd jak ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń