Pyszne domowe ciasteczka bez konserwantów i niezdrowych dodatków.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka zmielonych w blenderze orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 białko i mielone orzechy bądź migdały do posypania
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wszystkie składniki i
zagniatamy ciasto. gdy będzie już dobrze wyrobione, kule ciasta
zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie
wyjmujemy , wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i ozdabiamy orzechami bądź migdałami.Ciastka pieczemy
około 15-20 minut w 175 stopni. Podajemy wystudzone. Można je przechowywać kilka dni. Smacznego!
niedziela, 5 maja 2019
ORZECHOWE CIASTECZKA
Etykiety:
CIASTA I WYPIEKI
,
DESERY
,
DOMOWE WYROBY
,
SŁODYCZE
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Mniam <3
OdpowiedzUsuńŚwietne perełki można u Ciebie znaleźć :D
Jestem wielką fanką takich ciasteczek.
OdpowiedzUsuń