wtorek, 19 grudnia 2017

SZYNKA W TRUSKAWKOWEJ MARYNACIE




Rewelacyjna szynka, aromatyczna pachnąca truskawkami #lowicz #dzem #konfitura #truskawki . Idealna na świąteczny stół.


Składniki na 1 kg mięsa:

1 kg surowej szynki
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina 

3 łyżki konfitury z truskawek Łowicz
3/4 szklanki oleju
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzy kolorowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka kolendry
1łyzeczka gorczycy

Wszystkie składniki wymieszać na gładka masę.
Do tak przygotowanej masy wkładamy szynkę w całości . Zamarynowane mięso odstawiamy na 12 godzin do lodówki (obracając je co kilka godzin).
Po tym czasie mięso jest gotowe do pieczenia. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopni polewając dość często sosem.


  Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

2 komentarze :