niedziela, 26 listopada 2017

MOLEKULARNY SOS DO SAŁATKI Z KAWIOREM Z KISZONEJ CYTRYNY, MIODU I OLEJU CHILLI

Uwielbiam ostre wyszukane smaki. Postanowiłam spróbować czegoś innego i sięgnęłam do kuchni molekularnej. Nietypowy sos do sałatki zachwycił wszystkich moich gości. Małe kuleczki, które rozpływały się w ustach pozostawiając przyjemny smak kwaśnej kiszonej cytryny i chilli niesamowitego Oleju Wielkopolskiego #OlejKonwenanse , #OlejWielkopolski . Firma Wielkopolski wyszła na przeciw takim szalonym kulinarnym pomysłom i wydała cała gamę cudownych olejów smakowych. zapraszam do zapoznania się z nimi tu OLEJ Wielkopolski

Składniki;

50ml Oleju Wielkopolskiego Chilli
100 ml soku z kiszonej cytryny ( można użyć też zwykłej)
1 gr agar-agar
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
pieprz

sól
ząbek czosnku 
 Olej Wielkopolski schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Przecedzony sok z cytryny połączyć z wodą, miodem, przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Dodać agar-agar i po minucie gotowania odstawić.  Sos przełożyć do zakraplacza lub do strzykawki  i wkraplać małe kulki do schłodzonego oleju.  Do sosu dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
Podawać z ulubioną sałatą i warzywami. Smacznego!





#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

2 komentarze :

  1. Wygląda kosmicznie. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o kiszonej cytrynie :) ale ze zwykłą chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń