Składniki:
2 białka
0,5 szklanki drobnoziarnistego cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 krople octu winnego
250 ml śmietany kremówki 36% mocno schłodzonej
1 galaretka przezroczysta Winiary
1 limonka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka herbaty matcha opcjonalnie
Galaretkę Winiary rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Następnie wylewamy w płaskim naczyniu i odstawiamy do zastygnięcia. (wybieramy takie naczynie żeby łatwo pokroić w kostkę).
Białka ubić na sztywno mikserem. Następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru i powoli ubijać. Gdy piana jest ubita na sztywno a cukier nie jest już wyczuwalny dodać mąkę ziemniaczaną , która sprawia, że białka nie rozwarstwiają się. Pod koniec dodać ocet, dzięki któremu skorupka jest mocno chrupiąca a środek bezy cudownie "ciągnący" . Miksować jeszcze przez chwilę.
Białka ubić na sztywno mikserem. Następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru i powoli ubijać. Gdy piana jest ubita na sztywno a cukier nie jest już wyczuwalny dodać mąkę ziemniaczaną , która sprawia, że białka nie rozwarstwiają się. Pod koniec dodać ocet, dzięki któremu skorupka jest mocno chrupiąca a środek bezy cudownie "ciągnący" . Miksować jeszcze przez chwilę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze
narysować kółka około 5cm średnicy. Wyłożyć na
nie masę białkową i uformować łyżką.
Piekarnik
nagrzać do 175ºC piekarnika , włożyć do niego bezę i od razu
zmniejszyć temperaturę do 100ºC. Piec ok 45 min. Studzić w uchylonym
piekarniku.
W miedzy czasie wycisnąć sok z jednej limonki dodać szklankę wody. Ja dodałam też herbatę matcha. Odlać pół szklanki i rozmieszać w niej mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki cukru. Ugotować jak kisiel. Jeśli będzie za rzadki można dodać więcej maki ziemniaczanej.
Gdy beza wystygnie, w naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę, nie dodając już cukru. Na każdą bezę wylewamy odrobinę frużeliny. Następnie na frużelinę wykładamy bitą śmietanę,i przykrywamy koleją bezą z frużeliną. Wierzch dekorujemy pokrojoną galaretka Winiary tak aby imitowała kryształki. Można udekorować limonką.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Gdy beza wystygnie, w naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę, nie dodając już cukru. Na każdą bezę wylewamy odrobinę frużeliny. Następnie na frużelinę wykładamy bitą śmietanę,i przykrywamy koleją bezą z frużeliną. Wierzch dekorujemy pokrojoną galaretka Winiary tak aby imitowała kryształki. Można udekorować limonką.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Niesamowicie efektownie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńOjjej aż zaśliniłam monitor. Wyglądają obłednie
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie- super i sam pomysł świetny :)
OdpowiedzUsuń