niedziela, 15 stycznia 2017

CHLEB ŻYTNIO ORKISZOWY NA ZAKWASIE



 Cudownie pachnący chleb, naturalny i tak smaczny, że można go jeść tylko z masłem. Do jego wypieku nie trzeba wcale specjalnych wypiekaczy.

Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm):
2 szkl. letniej wody
1 szkl. czynnego zakwasu
1,5 g drożdży
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 dużą łyżkę cukru
2 małe łyżeczki soli

1 szkl.  ziaren (prażony słonecznik, prażone ziarna dyni)
2,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2,5 szkl. mąki razowej żytniej typ 750

 W misce mieszamy  1 szklankę wody, zakwas Tu przepis, 2 szklanki  mąki żytniej. Po dokładnym zmieszaniu odbieramy 3 łyżki do słoiczka i wstawiamy do lodówki ( jest to zakwas na następny chleb). Następnie w pozostałej szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy jogurt, cukier i sól i łączymy to z częścią wymieszaną z zakwasem.  Dodajemy 2,5 szklanki mąki  orkiszowej, 0.5 szklanki mąki żytniej i prażone ziarna. Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), przekładamy do foremki  30x11cm, wilgotną ręką wyrównujemy i wygładzamy , można delikatnie posypać nasionami (nieprażonymi).


Odstawiamy na 3 do 4 godzin do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.Ciasto powinno być bardzo gęste o klejącej konsystencji. 

Po kilku godzinach, gdy  chleb już wyrósł wkładamy go do
rozgrzanego piekarnika do 230 stopni na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.W tej temperaturze pieczemy około 10 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i wyjmujemy naczynie z wodą. W tej temperaturze pieczemy jeszcze około 40-50 minut. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia wyjmujemy chleb z blachy i zostawiamy w piekarniku już bez blachy jeszcze na 5 minut. Smacznego!



1 komentarz :