Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm):
2 szkl. letniej wody
1 szkl. czynnego zakwasu
1,5 g drożdży
1 łyżka jogurtu naturalnego1 dużą łyżkę cukru
2 małe łyżeczki soli
1 szkl. ziaren (prażony słonecznik, prażone ziarna dyni)
2,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2,5 szkl. mąki razowej żytniej typ 750
W misce mieszamy 1 szklankę wody, zakwas Tu przepis, 2 szklanki mąki żytniej. Po dokładnym zmieszaniu odbieramy 3 łyżki do słoiczka i wstawiamy do lodówki ( jest to zakwas na następny chleb). Następnie w pozostałej szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy jogurt, cukier i sól i łączymy to z częścią wymieszaną z zakwasem. Dodajemy 2,5 szklanki mąki orkiszowej, 0.5 szklanki mąki żytniej i prażone ziarna. Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), przekładamy do foremki 30x11cm, wilgotną ręką wyrównujemy i wygładzamy , można delikatnie posypać nasionami (nieprażonymi).
Odstawiamy na 3 do 4 godzin do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.Ciasto powinno być bardzo gęste o klejącej konsystencji.
Po kilku godzinach, gdy chleb już wyrósł wkładamy go do
rozgrzanego piekarnika do 230 stopni na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.W tej temperaturze pieczemy około 10 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i wyjmujemy naczynie z wodą. W tej temperaturze pieczemy jeszcze około 40-50 minut. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia wyjmujemy chleb z blachy i zostawiamy w piekarniku już bez blachy jeszcze na 5 minut. Smacznego!
Chlebuś wygląda bardzo apetycznie)))
OdpowiedzUsuń