Cudownie lekki rozpływający się w ustach sernik z tytułową "wisienką na torcie". Polecam gorąco. Podany przepis jest na dużą blachę około 35cm x24cm
Ciasto:
4 jajka
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
Frużelina;
450 g mrożonych wiśni bez pestek(1opakowanie)
10 łyżek cukru
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka żelatyny
Masa serowa:
1,5 kg sera w wiaderku
2 szklanki cukru pudru
2 x 500 ml śmietany do ubijania 30%
1 niepełna szklanka wody (3/4)
1 opakowanie żelatyny ( ja używałam Delecta na 2,5 l płynu)
Wykonanie ciasta:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka są sztywno ubite, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy żółtka. W między czasie w miseczce przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Gdy jajka sa już sztywno ubite dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej blachy i pieczemy w temperaturze 175 stopni, około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Wykonanie frużeliny:
W 1/2 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia dodajemy cukier i gotujemy około 5-6 minut . W pozostałej 1/2 szklance wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do wiśni. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do frużeliny dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy na gładką masę. Pozostawiamy do przestudzenia.
Wykonanie masy serowej.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Ubijamy schłodzoną (musi być mocno schłodzona żeby nie zrobiło się masło) śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy ser z wiaderka. Do masy serowej dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy i wylewamy masę serową na ciasto.
Na wierzch wylewamy frużelinę i widelcem rozprowadzamy ją kreśląc nieregularne wzory. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
niedziela, 13 marca 2016
SERNIK JAPOŃSKI
Etykiety:
CIASTA I WYPIEKI
,
DESERY
,
KUCHNIE ŚWIATA
,
WIELKANOC
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ojej, jaki smakowity! Uwielbiam serniczki :)
OdpowiedzUsuńSernik japoński? O takim nie słyszałam! Musi być cudownie kremowy :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ja za to słyszałam o zuuuupełnie innym japońskim, jak widać "niejednemu psu Burek";) sernik wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńDosłownie rozpływa się w ustach!
OdpowiedzUsuń