niedziela, 13 marca 2016

CHRUPIĄCE POMARAŃCZOWE OBWARZANKI

Niesamowicie chrupiące i smaczne obwarzanki. Idealne do popołudniowej kawy. Moje dzieci uwielbiają je.

1 opakowanie ciasta francuskiego
1/4 kostki masła

1szklanka mąki
1 żółtko 
1/2 szklanki cukru
1 szczypta soli

1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 opakowanie skórki pomarańczowej

1 białko do smarowania

Do miski dodać miękkie masło, cukier, żółtko śmietanę, sól i mąkę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość jednej części ciasta francuskiego. Rozłożyć jeden płat ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym białkiem. Na ciasto układamy ciasto kruche i smarujemy białkiem posypujemy skórką pomarańczową i układamy na wierzch  drugą część ciasta francuskiego. Powstałe ciasto delikatnie dociskamy i wałujemy na równy prostokąt i smarujemy pozostałym białkiem. Następnie kroimy na paski. Każdy pasek zwijamy w serpentynę i  zlepiamy końce.  Powstałe obwarzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                     

Pieczemy około 10-14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz :

  1. pierwszy raz spotykam się z tego typu wypiekiem; ciastka wyglądają bardzo apetycznie, może kiedyś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń