niedziela, 5 maja 2019

ORZECHOWE CIASTECZKA

 Pyszne domowe ciasteczka bez konserwantów i niezdrowych dodatków.
 


Składniki na ciasto:
  4  szklanki mąki 
1 szklanka zmielonych w blenderze orzechów włoskich 
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła

  2 jajka
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


1 białko i mielone orzechy bądź migdały do posypania


 

Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. gdy będzie już dobrze wyrobione, kule ciasta zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy , wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i ozdabiamy orzechami bądź migdałami.Ciastka pieczemy około 15-20 minut w 175 stopni.  Podajemy wystudzone. Można je przechowywać kilka dni. Smacznego!

1 komentarz :