MOLEKULARNY SOS DO SAŁATKI Z KAWIOREM Z KISZONEJ CYTRYNY, MIODU I OLEJU CHILLI
Uwielbiam ostre wyszukane smaki. Postanowiłam spróbować czegoś innego i sięgnęłam do kuchni molekularnej. Nietypowy sos do sałatki zachwycił wszystkich moich gości. Małe kuleczki, które rozpływały się w ustach pozostawiając przyjemny smak kwaśnej kiszonej cytryny i chilli niesamowitego Oleju Wielkopolskiego#OlejKonwenanse , #OlejWielkopolski . Firma Wielkopolski wyszła na przeciw takim szalonym kulinarnym pomysłom i wydała cała gamę cudownych olejów smakowych. zapraszam do zapoznania się z nimi tu OLEJ Wielkopolski Składniki;
50ml Oleju Wielkopolskiego Chilli 100 ml soku z kiszonej cytryny ( można użyć też zwykłej) 1 gr agar-agar 1 łyżka miodu 1 łyżka wody pieprz sól ząbek czosnku
Olej Wielkopolski schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Przecedzony sok z cytryny połączyć z wodą, miodem, przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Dodać agar-agar i po minucie gotowania odstawić. Sos przełożyć do zakraplacza lub do strzykawki i wkraplać małe kulki do schłodzonego oleju. Do sosu dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Podawać z ulubioną sałatą i warzywami. Smacznego!
Wygląda kosmicznie. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o kiszonej cytrynie :) ale ze zwykłą chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuń