Uwielbiam ostre wyszukane smaki. Postanowiłam spróbować czegoś innego i sięgnęłam do kuchni molekularnej. Nietypowy sos do sałatki zachwycił wszystkich moich gości. Małe kuleczki, które rozpływały się w ustach pozostawiając przyjemny smak kwaśnej kiszonej cytryny i chilli niesamowitego Oleju Wielkopolskiego #OlejKonwenanse , #OlejWielkopolski . Firma Wielkopolski wyszła na przeciw takim szalonym kulinarnym pomysłom i wydała cała gamę cudownych olejów smakowych. zapraszam do zapoznania się z nimi tu OLEJ Wielkopolski
Składniki;
50ml Oleju Wielkopolskiego Chilli
100 ml soku z kiszonej cytryny ( można użyć też zwykłej)
1 gr agar-agar
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
pieprz
sól
ząbek czosnku
Olej Wielkopolski schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Przecedzony sok z cytryny połączyć z wodą, miodem, przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Dodać agar-agar i po minucie gotowania odstawić. Sos przełożyć do zakraplacza lub do strzykawki i wkraplać małe kulki do schłodzonego oleju. Do sosu dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
Podawać z ulubioną sałatą i warzywami. Smacznego!
niedziela, 26 listopada 2017
MOLEKULARNY SOS DO SAŁATKI Z KAWIOREM Z KISZONEJ CYTRYNY, MIODU I OLEJU CHILLI
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda kosmicznie. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o kiszonej cytrynie :) ale ze zwykłą chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuń