wtorek, 8 sierpnia 2017

KRUCHE CIASTECZKA Z WITRAŻAMI

Idealnie kruche ciasteczka z przeźroczystymi witrażami, które można tworzyć na wiele sposobów. Można zatapiać w nich owoce i jadalne kwiaty, można je pomalować abstrakcyjnie barwnikami spożywczymi.

Ciasto:
100 g masła
1 jajko
½ łyżeczka proszku
1/2 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 galaretka przeźroczysta Winiary
owoce, jadalne kwiaty, listki mięty
opcjonalnie barwniki spożywcze

Masło musi mieć temperaturę pokojową. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy. Po rozwałkowaniu na 0,5 cm wykrawamy ciasteczka, tak aby w środku pozostawić miejsce na witraż. Wykrojone ciastka wkładamy do lodówki na Ok 30 minut, dzięki temu nie będą się rozlewały.
Piekarnik rozgrzać do temperatury  180-190 stopni. Ciasteczka pieczemy około 15 minut. Po tym czasie całkowicie studzimy ciastka.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody ok 300 ml i również studzimy. Wnętrza ciasteczek wypełniamy tężejącą galaretką, można zatopić w niej owoce, listki mięty lub pomalować ja barwnikami spożywczymi.'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz