sobota, 3 stycznia 2015

CHLEB Z GARNKA FOCH

Uwielbiam zapach domowego chleba. Dziś upiekłam dwa chleby w tym jeden z garnka. Zainspirował mnie chleb na znanym blogu MniamMniam.pl, postanowiłam ,że zrobię swoja wersje słynnego Focha. Chleb jest niesamowicie chrupiący, ma piękne dziury i smakuje niebiańsko.

Składniki na 1 garnek o śr 20cm:
1 szklanka letniej wody
1,5 g drożdży

1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej typ 500-650
1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
3-4 łyżki otrębów
Polecam mąki z Młyna Kopytowa, który oferuje różne typy mąki w tym ekologiczne.


W misce mieszamy wodę, drożdże i sól. Gdy ciasto jest wyrobione (ja wyrabiam robotem), odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zawsze robię wieczorem  i pozostawiam na noc. Po dwunastu godzinach na macie rozsypujemy otręby, wykładamy ciasto i delikatnie uciskając rozpłaszczamy na otrębach  (tak aby jak najwięcej zostało na cieście, obracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Następnie składamy je w kopertę i wkładamy z powrotem do miski.

                                             
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik, wraz z garnkiem żeliwnym lub przeznaczonym do zapiekania w piekarniku, do 240 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, a garnek jest gorący wyjmujemy go i przekładamy ciasto z miski do gorącego garnka. Przykrywamy go pokrywką żaroodporną i pieczemy pod przykryciem 30 minut. 
                                               
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy  jeszcze około 20 minut.  Gdy chleb sie ładnie zarumieni, wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
                                              
                           

2 komentarze :

  1. A chleba z garnka jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze go polecam. Garnek tworzy niepowtarzalny mikroklimat jak w wypiekaczu, dzięki czemu chleb jest pięknie upieczony. Tylko należy używać garnki do piekarnika przeznaczone, nie emaliowane lub naczynia żaroodporne.

      Usuń