Strony

wtorek, 19 sierpnia 2014

PASTA PAPRYKOWA

Czas przetworów na zimę czas zacząć. Pastę paprykowa robię od dwóch lat. Powoli zastępuje ona na naszym stole keczup.  Jest doskonałym dodatkiem do mięs, kanapek i pizzy.
Składniki:

3 kg mocno dojrzałej czerwonej papryki  (wybieramy ciemnoczerwoną)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
300 ml oleju
300g cukru
3 łyżki soli


1 szklanka octu 10%
3 koncentraty pomidorowe w słoiczkach (3 x ok 200g)
3-4 liście laurowe
3 ząbki czosnku

opcjonalnie można też dodać utarty mały korzeń imbiru
                                                                        

Paprykę oczyścić i zmielić przez maszynkę do mięsa (wybrać średnie sito). Dodać sól, olej, cukier, utarty imbir i doprowadzić do wrzenia - gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Pastę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Słoiczki wyjąć i ułożyć do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło około 10 małych słoiczków.

7 komentarzy:

  1. Chyba będzie mi smakowało :)
    Pozdrawiam, Szkat

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Zachęcam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też taką robię i potwierdzam jest naprawdę znakomita!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wielką ochotę na tą pastę.
    Czy możesz powiedzieć jaka jest jej konsystencja-gęsta czy rzadka?
    Będzie nadawać się do makaronu jako sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest gęsta i nie jest też bardzo rzadka. Po przewróceniu jednak ze słoiczka wypłynie. Myślę, że doskonale będzie się nadawać do makaronu.

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    W takim razie robię! Będzie alternatywą dla sosu pomidorowego, którego hektolitry wytwarzam każdej jesieni:).

    OdpowiedzUsuń