środa, 5 kwietnia 2017

MELSZPEJZ Z CYNAMONEM - ZAPOMNIANA KRESOWA LEGUMINA

Jest to historyczny deser wywodzący się z kuchni kresowej. Bardzo smaczna, zapomniana już aromatyczna legumina z jabłek, o delikatnej nucie cynamonu. Melszpejz był wspominany w wielu dziełach literackich, szkoda by dziś o nim zapomnieć.



 Składniki:

2 jabłka
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki

1/2 szkl. cukru
1,5 łyżki masła
1 łyżeczka  cynamonu Galeo
szczypta cynamonu
pokruszony sucharek.


 Jabłka umyć, i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką pokroić w cieniutkie plasterki do dekoracji. Mleko zagotować z masłem, następnie wsypać mąkę, cały czas mieszając. Następnie, utarte jabłka, żółtka, cukier i cynamon.  Z białek ubić sztywną pianę i dodać do  masy z jabłek. Melszpejz przełożyć do żaroodpornych kokilek, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki  jabłek i posypać pokruszonymi sucharkami i cynamonem. Piekarnik  nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez około 30 minut. SMACZNEGO!

2 komentarze :

  1. Mejszepz to taka ogólna nazwa na cały katalog potraw "resztkowych" pieczonych w piekarniku, i na słodko, i na wytrwanie. Na przykład z mięs z rosołu czy pieczeni, albo z naleśników i różnych dodatków :) Takie litewskie wynalazki by nic się nie marnowało. Ja lubię zrobić w ten sposób resztki naleśników, zapiekam pod pianką i mam po obiedzie fajną kolację :)

    OdpowiedzUsuń