Uwielbiam serniki, ale tylko takie wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Bardzo lubię też grę smaków, w tym przypadku słodko -słonych. Długo kombinowałam z przepisami , aż w końcu znalazłam swój sernik idealny.
Składniki na blachę około 35 cm x 23 cm:
Spód ciasta:
ok 400 g pełnoziarnistych herbatników (1.5 opakowania ja używam pełnoziarniste z Biedronki)
100g roztopionego masła (1/2 kostki)
2 łyżki mleka
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy ciepłe masło i mleko. Zagniatamy ręką na jednolita masę. Blachę o wymiarach 35 cm x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na tak przygotowaną formę wykładamy spód z ciastek, równomiernie rozkładając go.
Masa serowa:2 kg sera w wiaderku
1 puszka kajmaku
200 g biała czekolada może być z solonymi orzeszkami
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
5 jaj
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki
1 puszka solonych orzeszków ziemnych,
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i ubijać dalej, następnie zmniejszyć obroty i powoli dodawać ser. W międzyczasie rozpuścić biała czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzić.
Do masy serowej należy dokładnie wlewać rozpuszczoną czekoladę, a następnie stopniowo wsypywać mąki cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na blachę. Sernik piec ok 70 min w temperaturze 165-170 stopni. Sernik ten piecze się do momentu, aż boki będą ścięte, a środek jeszcze galaretowaty. Dzięki temu sernik nie przepiecze się i nie będzie suchy. Aby sernik dużo nie opadł, 5 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 120 stopni. Po 70 minutach uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w piekarniku do ostygnięcia. Po ostygnięciu smarujemy masą kajmakową i osypujemy solonymi orzeszkami. Serwuję zawsze schłodzony. Smacznego.
ciekawe połączenie .Uwielbiam sernik i orzeszki też !
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki rodzaj sernika. Dużo karmelu, słone orzeszki i kremowy ser. Nie ma nic lepszego :)))
OdpowiedzUsuńnajlepsza czekolada do tego to chyba Karmelowe Wedla z solonymi orzeszkami. Połączenie idealne :)
Muszę do upiec dla mojego M, on bardzo lubi takie smaki :)
OdpowiedzUsuńmusiał obłędny! :)
OdpowiedzUsuńJak tylko przeczytałam nazwę, pomyślałam "to musi być dobre", a jak zobaczyłam zdjęcie, to przepadłam. Przecież to musi być przepyszne! Zapisuję sobie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńUpieczone i zjedzone- zrobię to ciasto na pewno jeszcze nie jeden raz- jest bardzo smaczne i nietrudne do zrobienia, pozdrawiam, Urszula
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa jakiej funkcji piec sernik Góra dół?
OdpowiedzUsuń