niedziela, 26 października 2014

ZIMOWA SAŁATKA

Jak zimowe przetwory, to nie może zabraknąć zimowej sałatki, która jest doskonałym dodatkiem do obiadów.

Składniki:
2 kg. świeżych ogórków
1/2 kg marchwi
1,5 kg cebuli
1,5 kg kolorowej papryki

1 pęczek pietruszki
1 pęczek kopru
1 główka czosnku
4 łyżki soli
1 pełna szklanka cukru

150 ml octu JAMAR 10 %
50 ml octu JAMAR jabłkowego 6 %
1 szklanka oleju
2-3 liście laurowe

2-3 ziela angielskie
pieprz

Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka i zasypać całość solą. Tak przygotowane ogórki z cebulą odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie odcisnąć.
Paprykę pokroić  w paseczki, marchew w plasterki i połączyć z ogórkami. Dodać cukier, olej, octy, przyprawy, koper, natkę z pietruszki, przeciśnięty czosnek. Całość wymieszać i odstawi c na 4-5 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków mocno zakręcić i pasteryzować 5-8 minut.


2 komentarze :