sobota, 4 października 2014

SYCYLIJSKIE ŚLEDZIE


Nadszedł koniec lata, a wraz z nim powracają u mnie do łask śledzie. Ten przepis dostałam od koleżanki i wypróbowałam pierwszy raz. Warto było....


Składniki:
500 g śledzi lub matjasów

1 czerwona cebula
1 biała cebula
7-8 suszonych pomidorów w oleju
pieprz
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki przyprawy Kamis suszone pomidory z bazylia i czosnkiem
1/4 szklanki octu 10% Jamar
1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
1/4 szklanki oleju (można wykorzystać ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
1 łyżeczka cukru

Śledzie moczymy kilka godzin (w zależności od zasolenia). Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
W wysokim naczyniu mieszamy wodę, ocet Jamar, olej i cukier. Cebulę kroimy w piórka, natomiast suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. W słoiku układamy na przemian śledzie, cebulę, suszone pomidory. Posypujemy pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Co kilka warstw wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy słoik jest pełny zalewamy marynatą. Tak przygotowane śledzie sycylijskie odstawiamy do lodówki na 2 doby.



1 komentarz :

  1. Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/10/versatile-blogger.html

    OdpowiedzUsuń