środa, 1 października 2014

DOMOWA MARYNATA DO KARKÓWKI

W sklepach jest wiele gotowych marynat do mięs, można też kupić mięsa zamarynowane, jednak czy są one tak do końca naturalne bez konserwantów? Niestety skład większości marynat pozostawia wiele do życzenia. Postanowiłam, że sama zrobię marynatę, do karkówki na grilla. Muszę przyznać,że mięso wyszło delikatne, kruche i naprawdę pyszne.
                                                                               

Składniki na 2 kg mięsa:
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina JAMAR
3/4 szklanki oleju
1 łyżka miodu
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzy kolorowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka kolendry
1łyzeczka gorczycy

Wszystkie składniki wymieszać na gładka masę.

                                                                           
Do tak przygotowanej masy wkładamy stekowane plastry karkówki. Obtaczając każdy z obu stron. Zamarynowane mięso odstawiamy na 2 dni w lodówce (obracając je co 12-14 godzin).
Po tym czasie mięso jest gotowe do pieczenia lub grillowania.

                                                                               

2 komentarze :

  1. Lubie marynaty z miodem i również używam octu winnego z wina.....pyszny miałaś obiad :)

    OdpowiedzUsuń