poniedziałek, 1 września 2014

MAKARON Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ

 Pyszne i szybkie danie. Polecam dla wszystkich wielbicieli łososia.
Składniki:

300-400 g filet z łososia
2 mini cukinie
200 g makaronu wstążki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
100 ml śmietanki słodkiej
1 duży serek topiony kremowy
sól,
pieprz cytrynowy
odrobina gałki muszkatułowej
natka z pietruszki

Łososia umyć, skropić cytryną, natrzeć solą i posypać pieprzem cytrynowym. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju z dodatkiem masła.  Na osobnej patelni  podsmażyć cukinię pokrojoną w plastry i cebulkę (pokrojoną w kostkę). W międzyczasie ugotować aldente makaron. Cukinię podlać około 200 ml wody doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Dodać serek topiony i mieszać aż do rozpuszczenia. Pod koniec duszenia dolać śmietankę, dodać także  łososia i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem łososia połączyć z makaronem. serwować gorący posypany natką z pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz