Niesamowicie aromatyczna przekąska, łącząca smaki słone i słodkie. Zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta.
Składniki na 3 osoby:
1 puszka solonych orzeszków ziemnych Felix
3 dojrzałe figi
1 mała cukinia
3 plasterki szwarcwaldzkiej szynki
6-8 oliwek
100 g sałaty rukoli
1 mała czerwona papryka
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 szklanki oleju
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczka soli morskiej
1/2 szklanki soku z cytryny
pieprz młotkowany z kolendrą
Małą cukinię umyć pokroić w plasterki i grillować z obu stron. Na talerzach ułożyć rukolę i grillowana cukinię. Figi naciąć na krzyż i wypełnić ich wnętrze pokrojonymi oliwkami, papryką i orzeszkami ziemnymi Felix. Tak przygotowane figi z farszem przełożyć na sałatkę i każdą owinąć cienkim plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej. W miseczce rozmieszać olej, sok z cytryny, miód, sól pieprz i koperek. Tak powstałym sosem delikatnie polać sałatkę. SMACZNEGO.
sobota, 20 września 2014
LEKKA SAŁATKA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ , FIGĄ I ORZESZKAMI ZIEMNYMI FELIX
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń