Składniki:
Spód ciasta:
ok 400 g pełnoziarnistych herbatników (1.5 opakowania ja używam pełnoziarniste z Biedronki)
100g roztopionego masła (1/2 kostki)
2 łyżki mleka
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy ciepłe masło i mleko. Zagniatamy ręką na jednolita masę. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na tak przygotowaną formę wykładamy spód z ciastek, równomiernie rozkładając go.
Masa serowa:1 kg sera w wiaderku
1 puszka kajmaku o smaku waniliowym z SM Gostyń (polecam właśnie ten)
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
W wysokim naczyniu wymieszać mikserem sery, cukier waniliowy mąkę ziemniaczaną i kajmak SM Gostyń. Następnie powoli i stopniowo dodawać po jednym jajku.
Masę serową należy dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć do tortownicy. Sernik piec ok 70 min w temperaturze 175 stopni. Sernik ten piecze się do momentu, aż boki będą ścięte, a środek jeszcze galaretowaty. Dzięki temu sernik nie przepiecze się i nie będzie suchy. Aby sernik dużo nie opadł, 5 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 120 stopni. Po 70 minutach uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w piekarniku do ostygnięcia. Serwuję zawsze schłodzony. Smacznego.
Mmm, jestem pewna, że smakuje wybornie :) Bo wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie,że prawie czuję jego waniliowo serowy zapach!
OdpowiedzUsuńMusiał być cudowny :D
OdpowiedzUsuńCzy moge upiec w blaszce 25/30 cm? Taka sama będzie porcja?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie idealna
UsuńDzięki serdeczne. Na swieta planuje zrobic ten sernik oraz panią walewska mam nadzieje ze sie uda. Życzę wesołych Świąt Wielkiej nocy!
Usuń