piątek, 12 września 2014

ÄLPLERMAGRONEN - SZWAJCARSKIE DANIE

Szwajcarska potrawa, która zaskakuje połączeniem tradycyjnych składników z musem jabłkowym. Potrawa, którą zgłaszam do konkursu "Szwajcarskie Inspiracje". Wszystkie składniki pokroiłam mega ostrym jubileuszowym nóżem VICTORINOX, wyprodukowanym specjalnie z okazji 130-lecia marki.
                                                                    
Składniki:

4 ziemniaki
250 g makaronu
150 g boczku
1 ząbek czosnku
1 cebula
250 ml śmietany
sól, pieprz
żółty ser
1 łyżka oleju
koperek do posypania

mus jabłkowy  lub sos grzybowy


                                                          
                                                                               
Ziemniaki obrać ze skórki pokroić w kostkę i podgotować ok 10-15 minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować aldente makaron. W międzyczasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na rozgrzany tłuszcz dodać pokrojony w kosteczkę boczek, cebulę i czosnek. Ziemniaki, boczek i odcedzony makaron zmieszać w miseczce. Wyłożyć do posmarowanego łuszczem naczynia żaroodpornego. W kubeczku rozmieszać śmietanę z solą i pieprzem i zalać nią naszą zapiekankę. Na wierzchu należy ułożyć starty lub bardzo cienko pokrojony żółty ser. Älpermagronen pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniki około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy, i podajemy gorące z musem jabłkowym.

Ja podałam dziś te potrawę z sosem grzybowym. Była naprawdę pyszna.
                                                           


1 komentarz :