Składniki:
1/2 dużej dyni
1/2 dużej dyni
1 cebulka
kawałek pory
2 l bulionu drobiowego
kawałek pory
2 l bulionu drobiowego
2 marchewki
1 mała pietruszka w korzeniu
1/2 selera
3 ziemniaki
3 ziemniaki
1/2 łyżeczki świeżego
, utartego imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatułowej
sól, pieprz wg
uznania
2-3 łyżki śmietanki
natka z pietruszkiDo bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa tzn. dynie, ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę. Na patelni delikatnie zeszklić cebulkę i porę pokrojoną w kostkę (najlepiej na maśle). Gdy cebula zmięknie dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać imbir, gałkę muszkatułową i przyprawy. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Zupę zblendować na krem i zabielić śmietanką. Doprowadzić jeszcze, krótko do wrzenia i zdjęć z ognia. Udekorować natką z pietruszki. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca idealna dla tych , którzy dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu.
Aż nie wiem co lepsze: krem z dyni czy ten garnek! :)
OdpowiedzUsuńOgólnie to uwielbiam dynię. Można z niej zrobić placuszki, z reszty dynię, a pestki osuszyć i po czasie zjeść jak słonecznik :) Jedno z niewielu warzyw w których nic się nie marnuje ;)
Mniam wyglada apetycznie!! Jeszcze w tym roku dyni nie widziałam, a garnek mam taki sam, wygląda świetnie
OdpowiedzUsuń