środa, 13 sierpnia 2014

ZUPA KREM Z DYNI

Sezon na dania z dyni rozpoczęty. Przyznam szczerze, że nigdy nie przepadałam za dynią. W moim domu jadło się ją na słodko , po raz pierwszy przekonałam się do niej  będąc w Niemczech. Tam właśnie zaserwowano mi zupę- krem w pikantnym wydaniu.


Składniki:
1/2 dużej dyni

1 cebulka
kawałek pory
2 l bulionu drobiowego

2 marchewki

1 mała pietruszka w korzeniu

1/2 selera
3 ziemniaki
1/2 łyżeczki świeżego , utartego imbiru

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki  utartej gałki muszkatułowej

sól, pieprz wg uznania

2-3 łyżki śmietanki
natka z pietruszki
                                                                           



Do bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa tzn. dynie, ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę. Na patelni delikatnie zeszklić cebulkę i porę pokrojoną w kostkę (najlepiej na maśle). Gdy cebula zmięknie dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać imbir, gałkę muszkatułową i przyprawy. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Zupę zblendować na krem i zabielić śmietanką. Doprowadzić jeszcze, krótko do wrzenia i zdjęć z ognia. Udekorować natką z pietruszki. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca idealna dla tych , którzy dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu.                                                                            

2 komentarze :

  1. Aż nie wiem co lepsze: krem z dyni czy ten garnek! :)
    Ogólnie to uwielbiam dynię. Można z niej zrobić placuszki, z reszty dynię, a pestki osuszyć i po czasie zjeść jak słonecznik :) Jedno z niewielu warzyw w których nic się nie marnuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wyglada apetycznie!! Jeszcze w tym roku dyni nie widziałam, a garnek mam taki sam, wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń