Przepis ten odnalazłam na jednym z blogów. Jabłecznik jest niesamowity, smakuje wyśmienicie, nie jest słodki, dla mnie po prostu mistrzowski. Prosty w wykonaniu, bez dużej ilości cukru, bez jajek. Dodatek serka waniliowego dodaje mu niesamowitego aromatu. W końcu odnalazłam swój idealny jabłecznik.
Składniki na blachę ok 30x 25cm:
250 g masła
200 g serka homogenizowanego
1 łyżeczka proszku
2,5 szklanki mąki
2 cukry waniliowe
jabłka 7-8
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Masło, serek, cukier waniliowy zagnieść dodać mąkę i proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie juz gładko wyrobione, podzielić na dwie części (jedna odrobinę większa od drugiej).
Większą część rozwałkować i ułożyć na blaszce. W międzyczasie obrać jabłka (można zostawić połówka, ja jednak pokroiłam na ćwiartki), oczyścić z gniazd nasiennych. Jabłka ułożyć jedno przy drugim na cieście, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta cienko rozwałkowaną. Tak przygotowane ciasto piec w 180 stopniach około 55-60 min.
Po wyjęciu z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Zapewniam,że szybko zniknie z talerzy.
piątek, 29 sierpnia 2014
NIESAMOWITY JABŁECZNIK- KRÓL JEST TYLKO JEDEN
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Świetny przepis, nie znałam takiego przepisu na jabłecznik. Koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńWYJĄTKOWY ;ZJAWISKOWO SIE PREZENTUJE I NA PEWNO PYSZNY...;ZAPRASZAM NA MALINOWE CIASTO Z MASCARPONE POD BEZĄ:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html
Aż nabrałam ochoty na taki jabłecznik. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis z którego skorzystałam na tym blogu i po raz kolejny jestem zachwycona :) Jabłecznik przyjemna rozkosz dla naszego podniebienia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie go robiłam i naprawdę jest niesamowity. Mistrzostwo
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo pyszny mój maż bardzo lubi jabłeczniki ale ten go powalił na kolana i co tydzień na niedziele musi być :)
OdpowiedzUsuń