sobota, 2 sierpnia 2014

MIRUNA W PIEPRZU CYTRYNOWYM


Jestem zwolenniczką ryb morskich. Długo szukałam sposobu na doprawienie ryby tak, aby nie zachowała swojego morskiego zapachu, ale też nie była zdominowana smakiem przypraw. W końcu po wielu praktykach odnalazłam swój idealny sposób na ryby morskie. Staram się unikać nadużywania panierek, ze względu na kaloryczność. Dziś robiłam mirunę w cudownie aromatycznym pieprzu cytrynowym firmy Kotanyi. Polecam gorąco.
Składniki:
500 g rozmrożonej miruny (polecam superfilet Abramczyk)
1 jajko
2 łyżki mąki
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Kotanyi
sól morka prowansalska Kamis
1/2 cytryny
1 -2 gałązki rozmarynu
1/2 szklanka oleju rzepakowego
1 duża łyżka masła

Rozmrożoną mirunę odsączyć na ręczniczkach papierowych z nadmiaru wody. Skropić z każdej strony cytryną. Następnie delikatnie natrzeć solą morską i równomiernie posypać pieprzem cytrynowym. Tak przygotowaną rybę zostawić na 30 minut.  Na talerzu roztrzepać widelcem jajko, a  na drugim  płaskim talerzu przygotować mąkę. Rybkę należy  namoczyć w jajku, uważając jednocześnie, żeby nie wypłukać przypraw, oraz obtoczyć w małej ilości mąki.

Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać masło. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany smażyć rybkę na złoty kolor z każdej strony (obracamy na drugą stronę tylko raz, gdy pierwsza będzie już  przypieczona). W trakcie smażenia wrzucamy na patelnię gałązki rozmarynu, aby wydobyć ich aromat. Rybę podawać ciepłą . SMACZNEGO!

                                                                    

3 komentarze :

  1. jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja proponuje na panierkę do rybek samą mąkę krupczatkę,super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale tak doprawiona rybka super:)

    OdpowiedzUsuń