niedziela, 10 sierpnia 2014

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI

W końcu mamy śliwki. A jak śliwki, to pyszne ciasto ze śliwkami. Ten przepis dostałam od mojej mamy , jest prosty i zawsze wychodzi. Ciasto jest mięciutkie nawet po 2-3 dniach.

Składniki ciasto duża blacha wymiary ok 30 x 38cm
1,5 kostki masła ( może być o mniejszej zawartości tłuszczu)
1,5 szklanki cukru
5 łyżek wody
3 jajka

3 szklanki mąki
2  czubate łyżeczki proszku

1 kg śliwek
1 szklanka migdałów w płatkach ( ja użyłam firmy Bakalland)

Kruszonka:

0,5 kostki masła ( lub masła i margaryny)
1 pełna szklanka cukru
1 pełna szklanka mąki
Z masła cukru i mąki zagnieść kruszonkę.

Masło rozpuścić w rondelku z cukrem i wodą ( nie gotować). Następnie odstawić do wystudzenia. Gdy masa jest już chłodna wbijać po jednym  jajku cały czas mieszając mikserem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem . Tak przygotowane ciasto wylać na posmarowana blaszkę.

W międzyczasie umyć i wypestkować śliwki
.
                                            
   Śliwki ułożyć równomiernie na cieście ( nie słodzić śliwek, bo puszczą za dużo soku)
Tak przygotowane ciasto posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopni.

                                              

                                 
                                                   

3 komentarze :

  1. Bardzo lubię takie ciasta! Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń