Uwielbiam sałatki, surówki. Mogę je zjadać 5 razy dziennie. Tę surówkę robię przeważnie zimą, ale nie mogłam się oprzeć pięknym , młodym buraczkom wykopanym prosto z ogródka.
Składniki:
1 kg buraczków
1 cebula
1 jabłko
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki cukru
1/4 szklanki octu 10 % ja użyłam JAMAR
1 łyżka musztardy ( najlepiej sarepskiej lub kozackiej)
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
Olej, cukier, ocet połączyć, dodać sól i musztardę. Przecisnąć ząbek czosnku i dokładnie wymieszać.
Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Ja zawsze gotuję w szybkowarze ok 45 minut. Pozostawić do wystudzenia, nastepnie obrać ze skórki. Buraczki utrzeć na tarce . Dodać utarte na tarce jabłko i pokrojoną drobno cebulkę. Surówkę polać sosem musztardowo-czosnkowym i odstawic na 30 min.
niedziela, 3 sierpnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
mniam! kocham buraki! chyba otworze jednen słoik, który dostałam od babci....
OdpowiedzUsuńteż je uwielbiam .
UsuńSuper, nowy jak dla mnie sposób na buraczki - na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuń