poniedziałek, 21 lipca 2014

MELSZPEJZ Z JABŁEK ŁĄCKICH


Ten zapomniany już deser wywodzący się z kuchni kresowej jest słodką odmianą w dzisiejszym żywieniu. Jest to  bardzo smaczna legumina z jabłek o delikatnej nucie cynamonu.Wyjątkowego charakteru nadają jej jabłka łąckie oznaczone certyfikatem ChOG.

Składniki
4 jabłka łąckie  ChOG
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1,5 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
pokruszony sucharek

Jabłka umyć, i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką pokroić w plasterki do dekoracji. Mleko zagotować z masłem, następnie wsypać mąkę, cały czas mieszając. Następnie,utarte jabłka, żółtka, cynamon i cukier.  Z białek ubić sztywną pianę i dodać do  masy z jabłek. Melszpejz przełożyć do kokilek , na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki  jabłek i posypać pokruszonymi sucharkami. Piekarnik  nagrzać do temperatury 170 stopni i piec przez około 20 minut. SMACZNEGO
!
                                                                          

6 komentarzy :

  1. wyglada bardzo apetycznie mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis z pewnością zostanie na długo w moim domu . dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ale cudnie wygląda aż ślinka mi leci

    OdpowiedzUsuń
  4. Już czuję ten zapach... Mhmmm, wygląda przepysznie :) Kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, zupełnie wyjątkowy deser :)

    OdpowiedzUsuń