piątek, 6 czerwca 2014

RZEPAKOWE POLE Z HERBATĄ MATCHA


Ciasto na bazie oleju rzepakowego, tak cudownie czekoladowe z niesamowitym kremem z kaszy manny i herbaty Matcha. Rozpieszcza wszystkie zmysły, udekorowane jadalnymi kwiatami rzepaku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego pomaga on utrzymać nam nasze organizmy w zdrowiu i dobrej kondycji. Moja teściowa mieszkająca w Niemczech zawsze powtarzała mi - " Chcesz dożyć takiego wieku jak ja? pamiętaj codziennie spożywaj Rapsöl ( olej rzepakowy). Bo jesteśmy tym co jemy." Moja teściowa była świadoma tego, że swoją kondycję, urodę i zdrowie zawdzięcza tylko i wyłącznie codziennemu spożywaniu oleju rzepakowego.  Dodawała go do każdej sałatki, na jego bazie przyrządzała wszystkie posiłki, używała go również jako kosmetyk do nawilżania cery i włosów, wcierała go we wszystkie drewniane naczynia i drewniane deski kuchenne.
                                                                 

Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka napoju kakaowego w proszku
5  jajek
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka wody mocno gazowanej ( dodać przed samym włożeniem do piekarnika)


Składniki na krem:
1 niepełna szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka sproszkowanej herbaty Matcha
750 ml mleka
1 kostka masła

kwiaty rzepaku do dekoracji, lukier, cukierki typu spaghetti
Wszystko ( oprócz wody) dokładnie  zmiksować. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, jak już będzie gotowy, dodać do ciasta 1 szklankę wody mocno gazowanej i miksować aż się wszystko dokładnie połączy. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę ( jest dość rzadkie) i piec  w 170 stopniach przez 60 min.
Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie przekroić ciasto na pół.
                                                 

Krem :
W mleku rozprowadzamy drobny cukier , dodajemy kaszę i gotujemy  kilka minut aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.  Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości , dodajemy herbatę Matcha i powoli dodajemy po łyżce ugotowanej wystudzonej kaszy, cały czas ucierając. Tak powstałym kremem przekładać placki. Pozostałym kremem smarujemy cienka warstwą boki i okładamy je cukierkami spaghetti. Na wierzchu dekorujemy żółtym lukrem i świeżymi kwiatami rzepaku z uprawy ekologicznej. Kwiaty rzepaku można  wcześniej utrwalić w cukrze. Smarując każdy kwiat roztrzepanym białkiem i maczając w cukrze. Tak przygotowane kwiaty suszymy w piekarniku w 50 stopniach.
         

9 komentarzy :

  1. wow! mega apetyczne,takie piękne, kolorowe i na pewno pyszne! Jadłbym! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. woow jakie śliczne to! Na pewno również pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi wyśmienicie smakować no i od razu przypominają mi się pola kwitnącego rzepaku - cudowny widok.

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie i pomysłowo

    OdpowiedzUsuń
  5. PIĘKNIE WYGLĄDA :) ciekawe jak smakuje... będzie trzeba wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety, jestem pod ogromnym wrażeniem! Wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń