poniedziałek, 16 czerwca 2014

PIKANTNY CHUTNEY Z KASZUBSKĄ TRUSKAWKĄ I DWÓJNIAKIEM

Nigdy wcześniej nie próbowałam truskawek w pikantnym wydaniu aż do dziś , kiedy to postanowiłam zrobić pikantny chutney . Chutney z doskonałych truskawek kaszubskich, które cechuje niebywała słodycz w połączeniu z delikatną nutką miodu pitnego Dwójniaka, stanowi świetną przekąskę.

Składniki:
400 g obranych truskawek kaszubskich
1 mała czerwona papryka
1 mała papryczka chilli lub 1 łyżeczka chilli
50 ml miodu pitnego Dwójniak
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
sól, pieprz
                                            

W rondelku rozpuścić  masło wrzucić truskawki kaszubskie , drobno pokrojoną papryke i chilli krótko obsmażyć. Następnie podlać 1/2 szklanką wody dodać liść laurowy,  ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, doprowadzając do odparowania nadmiernej ilości wody. Po tym czasie usunąć liść laurowy i ziele angielskie, dodać kieliszek Dwójnika. Zdjąć z ognia posolić i doprawić pieprzem . Po wystudzeniu zblendować na gładką masę. Gotowy chutney jest doskonałym dodatkiem do grzanek , stanowi świetną przekąskę. Takie małe pikantne "co nieco" przed daniem głównym.
                                                  

1 komentarz :

  1. hmmm pięknie wygląda... rewelacyjny pomysł , nietuzinkowy... a jak smakuje ?? na pewno wypróbuje aby się dowiedzieć... widać że będzie pysznie !!

    OdpowiedzUsuń