czwartek, 19 czerwca 2014

GRILLOWANA POLENTA Z JAGNIĘCYMI CEVAPCICI ChOG I DIPEM CZOSNKOWYM

Polskie Cevapcici z jagnięciny podhalańskiej oznaczonej europejskim znakiem ChOG tj. Chronione Oznaczenie Geograficzne, zachwycają delikatnością. W zestawieniu z pyszną grillowaną polentą i dipem czosnkowych, stanowią wykwintne danie.



500g mielonej jagnięciny podhalańskiej ChOG( miesso można łączyć z wieprzowiną w zależności ile mamy jagnięciny)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka bułki tartej
3-4 łyżki  świeżych drobno posiekanych ziół np.  bazylia, kolendra, tymianek

Polenta:
 3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 niepełna szklanka kaszy kukurydzianej
1 łyżka ziół
3 łyżki masła

Dip czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku



Przygotowanie Cevapcici:

Mięso, połączyć z drobno posiekanymi ziołami i przyprawami. Cebulę i czosnek najlepiej przekręcić przez maszynkę. Po wyrobieniu mięsa formować długie paluszki i nabijać na patyczki. Grillować na tackach lub folii aluminiowej.

Przygotowanie Polenty:


Wodę posolić i doprowadzić do wrzenia , następnie cały czas mieszając wsypywać kaszę i posiekane drobniutko zioła. Gotować ok 1 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia dodać do gorącej kaszy masło i mieszać, aż kasza wchłonie masło. Ciepła kaszę wylać do foremki i pozostawić do zastygnięcia. Zimną kaszę kroić  w paski lub trójkąty i  układać na grillu. Grillować do zarumienienia z każdej strony.

                                                                      




Przygotowanie dipu:

Jogurt i majonez  zmieszać doprawić solą pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Udekorować koperkiem. Smacznego!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz