czwartek, 22 maja 2014

DOMOWE LODY Z SERKIEM RICOTTA I GALARETKĄ


Nowe galaretki firmy WINIARY stały się dla mnie inspiracją do stworzenia domowych lodów. Limitowane smaki jagodowy i arbuzowy mogą stanowić świetny dodatek do lodów.
                                                                                
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 30-36 %
250 g serka ricotta
1/2 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa WINIARY
400 ml wrzącej wody.
1 szklanka truskawek

Lody te można zróbić również w dwóch innych wersjach zastępując truskawki i galaretkę truskawkową:


I  WERSJA - 1 szklanka jagód i galaretka jagodowa WINIARY
II WERSJA-  1 szklanka miąższu arbuza bez pestek i galaretka arbuzowa WINIARY

Truskawki zasypać cukrem, następnie zblendować w kielichu blendera. Śmietankę ubić dodać serek ricotta i dalej ubijać. Masę lodową połączyć z owocami i włożyć do maszyny do lodów.

                                                                           
Czas mrożenia powinien wynosić ok 90 minut niestety moja maszynka jest już wiekowa i trwa to znacznie dłużej. W międzyczasie przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400 ml. Galaretkę pozostawić do stężenia. Twardą już galaretkę posiekać nożem i dorzucić do lodów podczas mrożenia. Tak przygotowane lody podawać ze świeżymi owocami i udekorować listkami mięty.
                                                                

1 komentarz :