piątek, 18 kwietnia 2014

BABKA ADVOCATA


Na Wielkanoc obowiązkowo musi pojawić się na stole babka. Babka Advocata urzeka smakiem cukierków kapitańskich, jest naprawdę smaczna. Przepis znalazłam na jednym z blogów odrobine go zmodyfikowałam  i powstała moja idealna babka.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
10 łyżek oleju
7 łyżek likieru Advocat
1 łyżka wody
200 g margaryny lub masła
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę lub masło , olej , likier Advocat, cukier i wodę zagotować. Gotować przez 10 minut cały czas mieszając, aż zrobi się masa karmelowa. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. 


    



Gdy masa advocatowa  będzie już zimna, dodać żółtka i ubijać mikserem, następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. W międzyczasie należy ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Ciasto wylać na wysmarowaną foremkę o średnicy 20-23 cm. Piec w rozgrzanym do 160-170 stopni  piekarniku ok 45-50 minut. Po upieczeniu należy ściąć ciasto na równo nożem i odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu udekorować lukrem.

2 komentarze :