niedziela, 30 marca 2014

SERNIK Z PŁYNĄCĄ CZEKOLADĄ O DELIKATNEJ NUCIE POMARAŃCZY I CHILI



Serniki to ciasta, które najbardziej lubię. Robię je bardzo często, jednak staram się by za każdym razem były inne. Na dziś wybrałam sernik waniliowy polany płynącą czekoladą o smaku pomarańczy i ostrego chili.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm.

Spód ciasta:
ok 400 g pełnoziarnistych herbatników (1.5 opakowania ja używam pełnoziarniste z Biedronki)
100g roztopionego masła ( 1/2 kostki)
2 łyżki mleka
Ciastka drobno kruszymy , dodajemy masło i mleko. Zagniatamy ręką na jednolita masę.  Tortownicę o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na tak przygotowaną formę wykładamy spód z ciastek, równomiernie rozkładając go.

Masa serowa:

1,5 kg sera w wiaderku do wypieku serników
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jajka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru. W wysokim naczyniu wymieszać mikserem sery, cukier waniliowy mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać ubite jajka.  Masę serową należy dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć do tortownicy. Sernik piec ok 80 min w temperaturze 165-170 stopni. Sernik ten piecze się w następujący sposób, najpierw pieką sie brzegi i one unoszą się do góry, proces ten postępuję w miarę pieczenia coraz bardziej do środka. Sernik jest upieczony wówczas , gdy środek również się uniesie do góry i wyrówna z bokami. Często zdarza się ,że brzegi są dużo ciemniejsze, aby temu zapobiec , podczas pieczenia okrywam je na około folią aluminiową. Aby sernik dużo nie opadł pod koniec pieczenia zmniejszam temperaturę do 120 stopni. I zostawiam w piekarniku do ostygnięcia.

Gdy sernik ostygnie polewam go polewą mocno pomarańczową o delikatnej nucie chili.
Polewa:
3 łyżki mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
3 otarta skórka z pomarańczy
1 łyżeczka mielonego chili



W rondelku roztopić masło i czekoladę , dodać mleko, chili,

cukier skórkę z pomarańczy i kakao. Całość podhrzew3ać do

całkowitego rozpuszczenia składników nie gotować. Tak
 
przygotowana polewą polać sernik. Jest on doskonałym

afrodyzjakiem . Połączenie smaków pomarańczy , gorzkiej

czekolady i chili est prawdziwą uczta dla kubków smakowych.

11 komentarzy :

  1. Na sam widok, ślinka mi cieknie :) wygląda smakowicie mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie chilli z czekoladą, z rozkoszą spróbowałabym Twojego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wygląda pięknie, jednak tero połączenie nie lubię.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie smaków. A sernik wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

  5. Myślę, że ma ciekawy smak !
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm ale mam smaka na ten serniczek;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń