sobota, 15 marca 2014

ROGALIKI OLENY




                                                   


Przepis ten dostałam od koleżanki z FB. Wstawiam go tutaj bo uważam ,że jest rewelacyjny i zawsze wychodzi. Rogaliki są mięciutkie i naprawdę pyszne


                                                ROGALIKI OLENY

PRODUKTY:
1 kg mąki
2 kostki margaryny (schłodzić)
10 dkg drożdży
4 jajka
12 łyżek mleka
4 łyżki cukru

NADZIENIE:
Marmolada Jamar
albo
0,5 kg ser półtłusty
½ szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do serników Kamis
1 łyżka kaszy manny
1 żóltko
Wszystkie składniki na nadzienie serowe wyrabiamy na jednolita masę.

WYKONANIE: w jednej misce ubijam białka na sztywno dodaje cukier i żółtka.
W drugiej misce mieszam drożdże z zimnym mlekiem .
W największej misce wsypuje mąkę i zcieram margarynę na tarce na duże oczka (dzięki temu fajnie się łączy wszystko).
Wlewam jajka i drożdże i wyrabiam :) Kiedy ciasto jest już wyrobione na gładko, kulę ciasta wkładamy do woreczka do zamrażania i szczelnie zawiązujemy ( wcześniej sprawdzamy czy worek nie jest dziurawy). Ciasto musi mieć trochę luzu żeby miało gdzie rosnąć, ale musi być szczelnie zamknięte. Tak przygotowane wrzucamy do miski z zimną wodą kiedy siatka z ciastem wypłynie to znaczy że ciasto gotowe ( Ok 40-50 minut). Wyjmujemy na stolnicę i  wałkujemy. Ja rozwałkowuję  kilka kółek i kroję je na trójkąty. Każdy trójkąt z nadzieniem zwijam w rogalika  i smaruję roztrzepanym białkiem. Rogaliki układam na blaszce  i pozostawiam jeszcze Ok 30 min do wyrośnięcia.
Piekę je Ok 20 min w temperaturze 180 stopni.



2 komentarze :

  1. wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbyt skomplikowane,nie wiem czy dałabym radę.A wyglądają tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń