poniedziałek, 24 lutego 2014

DOMOWY CHLEB PEŁNOZIARNISTY



                    DOMOWY CHLEB PEŁNOZIARNISTY



Składniki:
5 łyżek pełnych zakwasu
2 dag drożdży
300 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba Lubella
100 g mąki żytniej
30 g  ziarenek słonecznika, dyni lub otrąb żytnich
250 ml ciepłej wody
1 mała łyżeczka soli morskiej prowansalskiej

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łącznie z ziarnami, bardzo dokładnie  wymieszać w misce. Włożyć do piekarnika o ogrzewać ok 5 min w 100 stopni.

W drugiej miseczce rozpuścić  w letniej wodzie  drożdże  i zakwas . Po wyjęciu z piekarnika  do mąki dodać wodę z drożdżami i zakwasem.

Dokładnie wyrabiać ręką ciasto ma być klejące. Jakby było za suche dodać odrobię wody. Wyrośniecie ciasta zależy od jego wyrobienia, więc najlepiej robić to ok 10 minut.

Ciasto wyłożyć do miski przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odgazować naciskając na nie dłonią.
Uformować je na stolnicy w bochenek. Ja piekę w foremce do chleba , którą natłuszczam margaryną. Tak uformowany bochenek wkładam do formy i obsypuję ziarenkami np  słonecznikiem sezamem. I pozostawiam jeszcze Ok 15 min do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Tuż przed włożeniem chleb należy naciąć i  spryskać wodą, i tak samo naparować piekarnik.  Piec ok 35-40 minut. Podczas pieczenia jeszcze raz otwieram i spryskuje wodą. Sprawia to ,że skórka jest błyszcząca i nie popękana a zarazem chrupiąca.

ZAKWAS NA CHLEB

½ szkl mąki żytniej wymieszać z taką ilością letniej  przegotowanej  wody aby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy  przykryty (ale nie szczelnie zamknięty) w ciepłe miejsce na 24h.
Co 24 h przez pięć dni dodajemy 2-3 łyżki  mąki żytniej i odrobinę ciepłej wody mieszamy i odstawiamy. Po 5 dniach mamy ok 0,5l zakwasu. Z jednej części  możemy piec już chleb ,  a pozostały zakwas wkładamy do lodówki może tam przetrwać do 10 dni. Za każdym razem gdy chcemy piec chleb dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki ok 4 łyżek zakwasu dodajemy  2-3 łyżki mąki żytniej i odrobinę wody jeśli jest za gęsty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24h w ciepłym miejscu aż pojawią się pęcherz
yki.

2 komentarze :